ESPN+

ESPN App

Over DFL-Supercup

DFL-Supercup History, Format, Organization, Media Coverage

De DFL Supercup, of Duitse Supercup, is een jaarlijks voetbaltoernooi dat wordt georganiseerd door de Duitse voetballiga. Het toernooi wordt door fans en deskundigen beschouwd als de start van elk voetbalseizoen in Duitsland, waarbij de winnaars van de Bundesliga en de DFB-Pokal strijden om de prijs. Als de winnaar van de Bundesliga ook de bekercompetitie wint, dan wordt de nummer twee van de Bundesliga uitgenodigd voor het toernooi.

De DFL Supercup werd voor het eerst georganiseerd in 1987, maar na tien seizoenen besloten de DFB-bestuurders het competitieformaat te veranderen naar een toernooi met zes teams, genaamd de DFL Ligapokal. In 2008 dwong een overvol schema de DFB om de competitie te staken, en een jaar later werd de DFL Ligapokal officieel beëindigd. Vanaf dat jaar wordt de DFL Supercup gespeeld zonder enige complicaties volgens het huidige formaat.

In tegenstelling tot wat er in sommige andere landen gebeurt, wordt de DFL Supercup in Duitsland gespeeld in het stadion van de winnaars van de DFB-Pokal of in het stadion waar de runner-up van de Bundesliga speelt. Deze beslissing werd genomen om te voorkomen dat de kampioenen van de Bundesliga zich te comfortabel voelen, zoals in andere landen het geval kan zijn, wat de competitiviteit bevordert. Tot dusver hebben de winnaars van de competitie het toernooi gedomineerd met meer dan 14 Supercup-overwinningen sinds de oprichting van de competitie.

Net zoals in de Bundesliga, is Bayern München het team met de meeste overwinningen in deze competitie. Die Roten hebben in meer dan 15 edities van de Supercup gespeeld, waarvan slechts zeven eindigden met een tweede plaats voor hen.
De uitzendrechten voor de DFL Super-Cup zijn toegekend aan Sky Sport Deutschland en Prosieben Maxx, die deze tot 2025 in hun bezit hebben voor de competitie. De DFL Super-Cup wordt ook in het Engels en Spaans uitgezonden, dankzij ESPN en ESPN Deportes, die tot 2026 uitzendrechten hebben en de wedstrijden streamen via ESPN+.